piątek, 8 sierpnia 2014

TUTORIAL: Torciki czekoladowo-miętowe z polewą

Dziś bez zbędnych wstępów - obiecany tutorial na torciki czekoladowo-miętowe z polewą w równiutko 50-ciu krokach :)


Co się przyda:


- Modelina Premo! Sculpey 5053 czekoladowy
- Modelina Fimo Soft 00 biały
- Modelina Fimo Effecy 505 miętowy
- Modelina ciemno zielona (moja powstała z pomieszania zielonego 5323, żółtego 5572 i czekoladowego 5053 - wszystkie Premo! Sculpey)
- Nożyk do modeliny
- Tylka nr 14 (ewentualnie nr 16)
- Szpilka lub igła
- Super ostry nożyk precyzyjny
- Sonda (dłuto kulkowe) z dużą kulką
- Fimo Liquid
- Okrągła wykrawaczka o średnicy ok. 4cm
- Dwa haczyki o długości 1,5cm
- Dwa bigle otwarte z kulką i sprężynką
- Pojemniczek do wymieszania polewy
- Wykałaczka do wymieszania polewy
- Coś do wałkowania (np. buteleczka po perfumach, świeca, marker)

- Obcęgi bociany
-Lakier błyszczący (naprawdę uwierzcie mi, że używanie lakieru do paznokci do lakierowania modeliny to najgorsze, czym możecie zepsuć swoje prace - lakier do paznokci po pewnym czasie źle reaguje z modeliną, przez co zaczyna się kleić, dlatego zainwestujcie w lakier np. z Fimo)
1. Odkrój 1/4 (ok. 14g) kostki masy Premo! Sculpey w kolorze czekoladowym.


2. Równomiernie rozwałkuj modelinę na podłużny placuszek o grubości ok. 1mm.


3. Za pomocą wykrawaczki wytnij 3 kółka. Nie przejmuj się ewentualnymi wadami Twoich kółeczek, takimi jak bąbelki powietrza, odbicia paznokcia.


4. Przegotuj kawałek modeliny miętowej.


5. Rozwałkuj ją na placuszek o grubości ok 1mm.


6. Wytnij 2 kółka.


7. Złóż wszystkie kółka w sposób przedstawiony na zdjęciu. Ważne, aby zrobić to jak najrówniej.


8. Przygotuj resztki z wykrawania kółek z modeliny w kolorze czekoladowym.


9. Rozwałkuj je tak, aby powstał z nich jak najwęższy paseczek.


10. "Przymierzamy" Wysokość tortu do paska modeliny. Nożykiem zaznaczamy potrzebną szerokość paska.


11. Wycinamy pasek pilnując, aby w każdym miejscu miała tą samą szerokość.


12. Obwijamy torcik wyciętym paskiem.


13. Szpilką zacieramy miejsca styku paska i powierzchni torcika.


14. Dłutem kulkowym, a następnie palcami wyrównujemy niedoskonałości.


15. Za pomocą super ostrego nożyka pokrój tort na 8 jak najrówniejszych części.


16. W każdy kawałek delikatnie wbij haczyk.


17. Nadaj faktury każdemu kawału ciasta tak, aby wyglądało jak prawdziwy tort po przekrojeniu. Pomoże Ci w tym szpilka lub igła. To najbardziej pracochłonny etap, dlatego nie poddawaj się po obustronnym nadaniu tekstury pierwszemu kawałkowi. Ja robiłam to kilkanaście godzin, dlatego można rozplanować sobie robotę, np. 1 torcik (2 strony) dziennie.
Następnie piecz przez 10min. zgodnie z temperaturą podaną na opakowaniu masy, aby łatwiej nakładać polewę w następnych krokach. Warto używać masy Premo! Sculpey i Fimo, gdyż ponowne wypiekanie nie powoduje się jej spalenia (w przeciwieństwie do tanich modelin z papierniczych i marketów).


18. Czas na czekoladę. Przygotuj kawałek modeliny czekoladowej, która została ci po wycinaniu paska do boków tortu.


19. Rozwałkuj go


20. Wytnij prostokącik o wielkości ok. 5x3mm.


21. Za pomocą nożyka rozpłaszcz boki.


22. Zeskub rozpłaszczoną modelinę tak, aby wyglądała jak kostka czekolady oderwana z tabliczki.


23. Tym sposobem przygotuj więcej kawałków czekolady.


24. Teraz listeczki mięty. Przygotuj modelinę, która według Ciebie najlepiej odwzorowuje kolor mięty.


25. Odrwij niewielki kawałek masy.


26. Uformuj stożek.


27. Rozpłaszcz go. Nie przejmuj się pozostawionym odciskiem palca - są one wręcz wskazane przy liściu (imitują unerwienie liścia).


28. Zrób wgłębienie wzdłuż liścia za pomocą nożyka.


29. Zrób to samo, tylko że pod ukosem.


30. Poszarp liścia, aby dodać mu realistyczności.


31.Palcami delikatnie zwiń liść.


32. Tym sposobem przygotuj więcej liści mięty.
Wypiecz kawałki czekolady i miętę.


33. Teraz krem. Do tylki wciśnij białą modelinę.


34. Za pomocą tyłu nożyka wyciśnij masę na długość ok. 1,5cm.


35.Oderwij krem od tylki.


36. Skręć modelinę.


37. Zwiń krem w sposób przedstawiony na zdjęciu.

38. Tym sposobem przygotuj więcej kremu.



39. Do każdego kremu wciśnij wcześniej przygotowaną czekoladę i miętę.


40. Teraz polewa. Przygotuj Fimo Liquid, kawałek czekoladowej modeliny i jakiś pojemniczek.


41. Wymieszaj Liquid z modeliną. W razie, gdy polewa będzie za gęsta, dolej go.


42. Tak wygląda gotowa polewa. Ja do mojej dodatkowo dodałam aromat do modeliny o zapachu czekolady po to, aby torciki przyjemnie pachniały.


43. Nałóż polewę na powierzchnię każdego torcika.


44. Używając szpilki lub igły pociągnij polewę w dół tak, aby wyglądała na ściekającą.


45. Na każdy torcik połóż krem z dodatkami.


46. To samo zrób z resztą tortów.




47. Wypiecz torciki stosując się do zaleceń podanych na opakowaniu masy.



48. Wybierz dwa najbardziej do siebie pasujące torciki, a przy tym jak najmniejsze.


49. Przymocuj bigle.


50. Polakieruj polewę, kawałki czekolady i miętę.





Torciki gotowe :)
Więcej zdjęć TU.

Wiem, że długo czekaliście na ten tutorial. Teraz zbieram pomysły na następne :)

Mam duuuży zasób zdjęć paczek, także sierpień uczynię miesiącem obfitującym w zdjęcia. Wykorzystam już tą niecałą połowę wakacji i coś polepię, także posty modelinowe będą się przelatały z zakupowymi.
Sporo gadałam o rozdaniu posypkowym dla modeliniarek. Ogłoszę je kilka dni po powrocie z Węgier, a wracam już jutro :)

To do następnego ;)

11 komentarzy:

  1. Łał, jaki szczegółowy :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. efekt końcowy jest bardzo apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny tutorial, na pewno wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne torciki, wyglądają strasznie realistycznie, piękne! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne torciki wgl. to robisz śliczne rzeczy !

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłabym ale ja to cierpliwości nie mam do fakturowania i tego typu rzeczy XD

    OdpowiedzUsuń
  7. Super tutorial! Na pewno skorzystam. Ja nie mam cierpliwości do robienia faktury, no ale jakoś trzeba sie poswiecic :P

    Pozdrawiam ciepło ~ Dagmara ♥

    OdpowiedzUsuń

Skoro już tutaj trafiłeś, zostaw po sobie ślad :) Nie musisz pisać całych rozdziałów na temat konkretnych postów - wystarczy jedno zdanie, a na pewno zrobi mi się miło ^^ Z góry DZIĘKUJĘ :)

Moderuję komentarze, aby żadnego nie przegapić i dokładnie każdy przeczytać, dlatego nie zdziw się, jeżeli Twój komentarz od razu nie pojawi się na blogu :)

W sprawach nie związanych z postami piszcie tu: letterka.jewellery@gmail.com